Drie belangrijke keuzes voor een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)

Het leven van een Directeur Groot Aandeelhouder gaat niet alleen over rozen. Hij komt tijdens zijn werkzaamheden regelmatig voor belangrijke en vaak lastige keuzes te staan, die veel invloed hebben op de toekomst. Want wanneer betaal je de auto vanuit de BV en in welke gevallen kun je dit beter privé doen? Hetzelfde geldt voor het pensioen. En hoe ga je om met beloningen en extra winst? Hier zijn verschillende keuzes in te maken en is daarom ook iedere keer maatwerk. 

Een DGA is een vreemde eend in de bijt

Een Directeur Groot Aandeelhouder heeft, anders dan bijvoorbeeld een zelfstandig ondernemer, verschillende petten op. Een DGA is een privépersoon en eigenaar van een BV. Hij is de baas van de BV, aandeelhouder, eigenaar en daarnaast is hij ook gewoon werknemer van zijn eigen bedrijf. Hij keert zichzelf loon uit. 

Privé of zakelijk, dat is de grote vraag

Als Directeur Groot Aandeelhouder kom je grofweg voor drie grote keuzes te staan, die ik hieronder kort zal toelichten. Een DGA hoeft eigenlijk alleen een keuze te maken tussen privé of zakelijk. De meest gemaakte fout zit hem dan ook in het feit dat veel DGA's slecht onderscheid kunnen maken tussen privé en zakelijk en dat dit vertroebelt met alle gevolgen van dien. Je ziet hier veel hoge posten met privé opnames. Hier wordt de ficus niet heel blij van. Ik help je graag voorkomen dat jij in een dergelijke situatie terecht komt. Daarom hieronder wat stof om over na te denken. 

1. Auto

Laat ik beginnen met de auto, want de auto is toch altijd weer een onderwerp van veel discussie. Je kunt de auto vanuit de BV betalen of je kunt ervoor kiezen om hem privé te betalen. Als je de auto uit de BV betaalt, wordt de winst lager en betaal je minder belasting. Kies je ervoor om de auto privé te betalen, dan kun je wel de gereden kilometers declareren bij de BV. Daarnaast krijg je te maken met een bijtelling van 0 tot 25%, afhankelijk van de auto die je rijdt.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt van meedere factoren af. Er wordt o.a. gekeken naar de balans tussen privé en zakelijk gebruik, het aantal te rijden kilometers, de prijs en type auto, de hoogte van de winst van de BV en de bijtelling op het salaris in geval van privé gebruik. 

2. Pensioen opbouwen / Vermogen opbouwen

Ook een Directeur Groot Aandeelhouder gaat een keer met pensioen. Als DGA heb je meerdere mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Je kunt in eigen beheer pensioen opbouwen en laten uitbetalen. Hier zitten zowel voor- als nadelen aan. Het geld wat benodigd is voor het pensioen kan binnen de onderneming blijven. Dit geld kan geinvesteerd worden in het bedrijf. Uiteindelijk moeten er wel pensioenuitkeringen worden gedaan. Het nadeel kan dan zijn dat het geld soms niet aanwezig is ten tijde van de pensioenuitkeringen.

Vermogensopbouw is in dit geval daarom van essentieel belang. Een DGA kan ook privé een pensioen opbouwen (zelf vermogen opbouwen of via lijfrente). Ook kan de DGA kiezen voor een pensioenopbouw in een aparte BV waardoor hij minder ondernemersrisico loopt en beleggen is ook een optie. 

3. Beloningen

Als Directeur Groot Aandeelhouder moetl je jezelf, van de fiscus, een minimum salaris uitbetalen. In 2014 is het gebruikelijke loon voor een DGA € 44.000,- bruto. Afhankelijk van de winsten van de BV moet het loon moet soms ook meer zijn dan dit gebruikelijkelijke loon, maar binnen bepaalde grenzen zijn er keuzes mogelijk.

Bij extra winst heb je als DGA meerdere opties om jezelf te belonen. Je mag jezelf extra loon uitkeren of je kunt kiezen voor uitbetaling in dividend. De dividendbelasting kan jaarlijks varieren, daarom is het verstandig eerst naar de hoogte van de belasting te kijken voordat je een keuze maakt. 

Wat kan Cicirrus hierin betekenen?

Als financieel adviseur heb ik veel ervaring in het adviseren van DGA's. DGA's komen voor veel keuzes te staan en helaas zie ik vaak dat door onwetendheid niet altijd de juiste keuze wordt gemaakt. Daar komt mijn toegevoegde waarde om de hoek kijken, want met mijn kennis & ervaring help en adviseer ik DGA's door keuzes en mogelijkheden in kaart te brengen die aansluiten op zijn of haar persoonlijke situatie. Want zoals eerder aangegeven, dit is altijd maatwerk. Ik creer overzicht en voorzie in de adviesbehoefte die veel DGA's hebben. En nog een voordeel, ik doe dit geheel onafhankelijk en ben als adviseur partijdig, ik ben er namelijk voor jou! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact op om jouw specifieke situatie te bespreken. 

Contactformulier
← Terug naar het overzicht