Samenwonen; wat moeten we regelen?


Nederland telde in 2013 bijna 893.000 ongetrouwde samenwonende stellen. Het aantal stellen dat ongehuwd samenwoont is sinds 1995 gestegen met maar liefst 72 procent. Wat komt er op financieel gebied allemaal bij kijken en welke zaken zijn verstandig goed te regelen? Vijf tips!

Samenwonen, een mooie gelegenheid om uitgebreid naar je financiën te kijken en serieus na te denken over een aantal 'formele' zaken. Je kunt geld, tijd en energie besparen en voorkomen dat je achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan. Is het verstandig jullie relatie officieel vast te leggen en zo ja, welke vorm past het best bij jullie situatie? Zijn er nieuwe verzekeringen die afgesloten moeten worden of nu juist dubbel zijn en opgezegd/aangepast kunnen worden? Je gaat grote financiële verplichtingen aan, ook ten opzichte van elkaar. Verstandig om de administratie eens binnenstebuiten te keren.

Of en hoe jullie afzonderlijke financiële boekjes samen één huishouden gaan vormen, is natuurlijk een eigen keuze. In de basis is het altijd aan te raden dat de financiën bespreekbaar zijn. Duidelijke afspraken voorkomen onnodige strubbelingen. Voordeel is dat je door financiële zaken samen te regelen, aardig wat geld kunt besparen.

1. Maak afspraken: wie betaalt wat?
Een blik op de inkomsten en uitgaven verschaft soms heldere inzichten. Breng jullie vaste lasten in kaart en bespreek hoe je deze gaat verdelen. Denk hierbij aan kosten als de huur of hypotheek, water en energie, boodschappen, internet en verzekeringen.

De kosten verdelen kan op tal van manieren. Drie mogelijkheden:

  • Naar verhouding van inkomen

Tel jullie inkomens bij elkaar op. Is jullie gezamenlijk inkomen bijvoorbeeld 40% van jou en 60% van je partner? Dan dragen jullie ook in deze verhouding bij.

  • Ieder de helft

Een simpele oplossing; jullie betalen allebei de helft van jullie gezamenlijke kosten.

  • Hetzelfde bedrag overhouden

Tel jullie inkomens bij elkaar op en trek hier het bedrag dat jullie aan gezamenlijke kosten maken hier vanaf. Van het bedrag dat overblijft, houden jullie ieder de helft.

2. Open een gezamenlijke rekening
Je kunt jullie gezamenlijke kosten natuurlijk vanaf ieders privé-rekening te voldoen. Een gezamenlijke betaalrekening is echter wel zo praktisch en overzichtelijk. Dit wordt ook wel een 'en/of-rekening' genoemd. 'En/of' staat voor de verantwoordelijke personen voor die rekening: jij en/of je partner. Op deze rekening leggen jullie beiden geld in, waarna de gezamenlijke kosten vanaf deze rekening voldaan worden. Jullie beschikken beiden over het geld op de en/of-rekening. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan komt het tegoed toe aan degene die het geld op de bankrekening heeft gezet.

3. Controleer jullie verzekeringen
Controleer welke verzekeringen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je nu samen afsluiten. Dit kan flink in premie schelen. Dubbele verzekeringen kunnen geschrapt worden. Zorg vervolgens wel dat de dekking van de verzekeringen die jullie behouden uitgebreid genoeg is voor de nieuw ontstane situatie. Hou je een eerder gesloten inboedelverzekering aan, zorg er dan wel voor dat de dekking volstaat voor jullie gezamenlijke inboedel.

4. Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk
Samenwonen kan een goed moment zijn om je relatie officieel vast te leggen. Dit is verstandig, want hierna wordt je door de officiële instanties ook als een stel gezien. Samenwonen zorgt er namelijk nog niet voor dat jullie relatie ook wettelijk wordt 'erkent'. Dit kun je op 3 manieren doen: een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Pas hierna worden jullie bijvoorbeeld als elkaar erfgenamen gezien en kunnen jullie aanspraak maken op partnerpensioen. Welke samenlevingsvorm het best bij jullie situatie en behoefte beslissen jullie zelf, ik kan hierin uiteraard met jullie meedenken en inhoudelijk adviseren.

5. Fiscaal partnerschap
Wanneer je gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Zodra jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn, samen een kind hebben of samen een huis bezitten, worden jullie fiscaal partners. Maar ook als je langere tijd samenwoont kun je fiscaal partner zijn.

Dit biedt verschillende voordelen. Zo mogen fiscaal partners sommige aftrekposten naar eigen keuze aan elkaar toedelen. Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek; jullie mogen zelf kiezen wie van de twee de hypotheekrente van zijn inkomen aftrekt. Ook kunnen fiscaal partners zelf bepalen hoe zij de bezittingen in Box 3 (spaargeld en beleggingen) onderling verdelen. Normaal geldt een belastingvrij vermogen van € 21.139 per persoon, maar samen mogen jullie dubbel zoveel belastingvrij bezitten.

Overlijden
Een ander onderwerp waar je misschien liever niet over nadenkt maar wel aan te raden is; wat gebeurt er als één van beide komt te overlijden? Bij een stap als samenwonen is het belangrijk ook na te gaan of je iets wilt regelen met elkaar bij overlijden. Getrouwde stellen zijn automatisch elkaars nabestaande, dit volgt namelijk uit de wet. Samenwonenden zijn juridisch niets van elkaar en bij overlijden vallen de vermogensbestanddelen (bv eigendom van de woning) aan de nabestaanden, meestal de directe familie (ouders/broers/zussen). Dit kan tot vervelende situaties leiden. En bij gewenst herstel van de situatie kan er bijvoorbeeld overdrachtsbelasting verschuldigd zijn. Dit is te voorkomen door een testament op te stellen, zodat de samenwonende geheel of gedeeltelijk elkaars erfgenaam worden.

Ga jij samenwonen en wil je een en ander eens doorlichten om tot goede keuzes te komen en onaangename verrassingen te voorkomen?
Neem contact op via onderstaand contactformulier en ik schuif graag een keer aan!

(deelbron: www.wegwijs.nl)

Contactformulier
← Terug naar het overzicht