Welke rechtsvorm kies je als ondernemer?

Het aantal startende ondernemers stijgt. In 2013 zijn in Nederland ruim 150.000 mensen een eigen onderneming gestart. Dat is een toename van maar liefst 13% ten opzichte van 2012. Als je gaat ondernemen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bij de start van je onderneming een rechtsvorm kiezen. Welke rechtsvorm dit is, hangt af van enkele financiële en juridische keuzes waar je mee te maken krijgt.

VOF, maatschap, eenmanszaak, BV?

Hieronder geef ik een overzicht van de keuzes en de mogelijkheden waar je als (startende) ondernemer mee te maken krijgt. Waar moet je rekening mee houden als je wilt starten als zelfstandig ondernemer? De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of een BV. Een VOF of maatschap zijn mogelijkheden als je wilt gaan samenwerken. Deze vormen komen minder vaak voor. Een VOF wordt veel gebruikt onder ondernemers die willen samenwerken. Een maatschap komt veel voor bij vrije beroepen. 

Voorbeelden van ondernemersvormen volgens de inkomstenbelasting, zijn:

  • Eenmanszaak
  • Maatschap
  • VOF

Voorbeelden van ondernemingsvormen met een rechtspersoon, zijn:

  • BV
  • NV
  • Coöperatie

Twee belangrijke aspecten

Ik zal in deze blog niet alle vormen behandelen. Interessanter is om te kijken naar welke factoren je meeneemt in het maken van een keuze. Als je start krijg je te maken met enkele fiscale en juridische aspecten waar je keuzes in moet maken. Deze keuzes zijn bepalend voor de rechtsvorm die je onderneming uiteindelijk krijgt.

1. Fiscale aspecten

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet je aan verschillende eisen voldoen. Zo zul je aan het urencriterium van 1225 uur moeten voldoen, moet je minimaal 3 opdrachtgevers hebben en mogen de werkzaamheden niet de omvang van een hobby hebben. Als je hier als ondernemer aan voldoet, heb je ook recht op ondernemersvoordelen: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en winstvrijstelling.

Afhankelijk van de gekozen rechtsvorm betaal je meer of minder belasting. Je kunt je zaken zo regelen, dat je zo min mogelijk belasting betaalt. De rechtsvorm die je kiest is ook afhankelijk van de winst die je verwacht te gaan maken. Een BV wordt pas interessant vanaf ongeveer €140.000 winst per jaar. Verwacht je minder winst te maken, dan is een eenmanszaak een verstandigere keuze. Een BV brengt meer administratieve kosten en werkzaamheden met zich mee. Als directeur groot-aandeelhouder (DGA) van een BV moet je jezelf minimaal € 43.000 fictief loon uitkeren en dit loon mag niet minder zijn dan de meest verdienende werknemer. De BV betaalt over de overgebleven winst vennootschapsbelasting. De nettowinst die dan nog overblijft kan aan de ondernemer prive uitgekeerd worden. Dan is er echter ook nog dividendbelasting verschuldigd. Kortom: de belastingdruk is bij een BV hoog.

2. Juridische aspecten

Naast de fiscale aspecten zijn er ook juridische aspecten waar je als ondernemer over na moet denken. Juridische aspecten hebben bijvoorbeeld te maken met de aansprakelijkheid. Als eenmanszaak loopt de ondernemer zelf veel risico. Als het slecht gaat met de zaak, kan de privé persoon failliet gaan. In het geval van een BV gaat de BV failliet.

De BV is een rechtspersoon en kan zelf rechtshandelingen doen. De eenmanszaak kan daarentegen zelf geen rechtshandelingen doen. De ondernemer doet bij een eenmanszaak dus grote investeringen in privé, met alle risico’s van dien.   

Meer informatie

Heb je een specifieke vraag en zou je hier graag eens over door willen praten met mij? Als onafhankelijk adviseur kijk ik graag samen met jou naar de meest optimale ondernemersvorm die past bij jouw ambities.
Vul onderstaand contactformulier in en ik bel je terug!
 

Contactformulier
← Terug naar het overzicht