Sinds 2006 uw partner voor financieel advies, administratie en hypotheken, zakelijk en privé

Home 9 Nieuws 9 Tja, een levensverzekering… Zorgt dit er voor dat ik langer leef?

Tja, een levensverzekering… Zorgt dit er voor dat ik langer leef?

Was het maar waar! Zou waarschijnlijk een onbetaalbare premie worden, maar toch!
En een verzekering? De termen “woekerpolis”, “bonuscultuur” en “graaiende bestuurders” liggen nog vers in het geheugen. Sterker nog, het woekerpolisvraagstuk sleept nog steeds voort. En is “banksparen” niet veel beter?

Betekent dit dat we helemaal niet meer over verzekeringen gaan nadenken? Is dit een pleidooi voor verzekeren? Zeker niet. De huidige tendens dat verzekeren helemaal niet meer goed is , gaat echter ook te ver.

Welke soorten levensverzekeringen zijn er eigenlijk en is het nog nuttig om dit te bekijken?

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is niets anders dan een verzekering waarbij een bedrag wordt uitgekeerd indien de verzekerde komt te overlijden. In 99% van deze verzekering zit geen waarde.

De overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten:

  • Bij afsluiten van een hypotheek > om het gezin in de woning te kunnen laten wonen na overlijden.
  • Om (bedrijfs)vermogen te beschermen > voor zowel privé als zakelijk vermogen is het vaak noodzakelijk om risico’s van overlijden af te dekken.

Lijfrenteverzekering

Er wordt steeds meer beroep gedaan op zelfredzaamheid. De overheid trekt zich steeds meer terug. Pensioenopbouw via werkgevers worden steeds meer aan banden gelegd. De zogenaamde opbouwpercentages worden verlaagd. Een manier om vermogen op te bouwen voor uw pensioen is een lijfrenteverzekering. Zeker nog steeds de moeite waard om te onderzoeken als alternatief voor banksparen.

De lijfrenteverzekering wordt afgesloten als:

  • Extra pensioenpotje voor particulieren > u bepaalt zelf of u spaart en/of belegt in uw eigen pensioenpotje om vermogen op te bouwen voor de oude dag. Bij banksparen is de combinatie sparen/beleggen vaak niet mogelijk.
  • Extra pensioenpotje voor de DGA > in de financiële planning van de DGA kan een lijfrenteverzekering goed passen, naast de diverse andere vormen van vermogensopbouw.
  • Bij staking van een onderneming > over de stakingswinst van een IB-onderneming (BV, eenmanszaak, VOF, maatschap) moet direct afgerekend worden met de fiscus. De stakingswinst “doorstorten” in een lijfrenteverzekering stelt belastingbetaling uit.
  • Voor de nabestaanden > u zorgt er op deze manier voor dat er een uitkering komt na overlijden. Deze “nabestaandenlijfrente” c.q. “erfrente” zorgt dus voor een aanvulling op het inkomen van de nabestaande.

Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)

U bouwt vermogen op voor de aflossing van de hypotheekschuld bij uw woning. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om deze verzekering nieuw af te sluiten. Indien u op 31 december 2012 al een KEW had, dan kan deze nog steeds worden “meegenomen” naar de volgende woning.

Sparen voor een bepaald doel (spaarpolis)

Vroeger werden er massaal spaarpolissen afgesloten voor een bepaald doel, bijvoorbeeld sparen voor de (studie van de) kinderen, aanschaf van een auto, voor de oudedag of voor een wereldreis. Door de “woekerpolis” affaire is deze manier van sparen niet meer populair. Indien de kosten in deze verzekeringen verder dalen kan het best zijn dat het nuttig is om deze spaarpolissen te heroverwegen.

Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering is iets anders dan een overlijdensrisicoverzekering. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat uw uitvaart goed geregeld wordt. De kosten van een uitvaart vallen vaak tegen. Zoals bij elke verzekering is hierbij de afweging of u deze verzekering wel echt nodig bent belangrijk. Ten slotte kan het zo zijn dat u juist oververzekerd bent. En dat is natuurlijk zonde van de premie.

Kortom, een levensverzekering kan nog steeds een belangrijk onderdeel van de financiële planning zijn!

Het is dus zonde om de levensverzekering helemaal links te laten liggen. Maar bij elke verzekering is ook hier het adagium: bent u de verzekering wel echt nodig?!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden op het gebied van levensverzekeringen?
Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier