ZZP, wat moet ik ermee?

Het kan zijn dat u de term ZZP’er niet kent. Voorwaarde daarvoor wel is dat u geen tv kijkt, geen radio heeft, geen kranten leest en al zeker niet een mobiele telefoon heeft met allerlei ingenieuze apps er op. U kent de term ZZP dus, kan niet anders!

Navraag bij verschillende mensen leerde mij ook dat men over het algemeen ook wel weet waar de afkorting ZZP voor staat, namelijk Zelfstandige Zonder Personeel. Tot dus ver gaat het goed.

Echter als ik met uw mobiele telefoon een fotootje moet maken van de ZZP’er wie fotografeer ik dan? Is dat de hoogleraar in loondienst die in zijn vrije tijd bij beunt als huiswerkbegeleider, of de zelfstandig styliste, of de zelfstandig marketingprofessional, mediator, interimmer, klusjesman, tekstschrijver, webbouwer of misschien de Directeur Groot Aandeelhouder met 1 (holding) BV en in bezit van alle aandelen?

En aan welke criteria voldoet de ZZP’er eigenlijk? Hij is zelfstandig en heeft geen personeel, dat is duidelijk: maar hoeveel uur per week werkt hij dan? Heeft deze zelfstandige een bepaalde rechtsvorm voor zijn bedrijf (ten minste ik neem aan dat deze zelfstandige een bedrijf heeft). Tja, een hoop vragen. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Wat kan ik vinden in de diverse (social) media over de ZZP’er?

  • Er zijn in ieder geval veel ZZP’ers, schattingen tussen 800.000 en 1 miljoen (volgens CBS). Ongeveer 1/6 van onze beroepsbevolking?
  • ZZP’ers zijn een risicocategorie: namelijk matig tot slechte pensioenopbouw, meestal geen arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • ZZP’ers zijn asociaal: ze vragen te lage tarieven, ze hebben belastingvoordelen die werknemers niet hebben en dragen dus weinig belasting af en maken wel gebruik van sociale voorzieningen. Erg asociaal;
  • ZZP’ers betalen dus wel belasting; vakbonden en sommige politieke partijen vinden wel veel te weinig maar goed;
  • Dezelfde partijen vinden ook dat er iets gedaan moet worden aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en winstvrijstellingen voor ZZP’ers;
  • ZZP’ers hebben een branchevereniging namelijk ZZP Nederland;
  • ZZP’ers kunnen sinds kort ook pensioen opbouwen in een “echte” pensioenregeling (naast de diverse mogelijkheden die er al bestonden, maar dit ter zijde);
  • Officiële instanties zoals de kamer van koophandel, belastingdienst bezigen de term ZZP;
  • Wikipedia heeft moeite met de term ZZP, een mooie definitie bestaat er niet;
  • Ik kan nog wel even door gaan.

Maar goed een ZZP ér betaalt dus wel belasting en hij/zij zal ook wel rechten en plichten hebben in onze samenleving. Mooi dat er wetten zijn in Nederland, dat biedt vast soelaas.

Fiscale wetten:

Wet inkomstenbelasting (IB)
In het eerste hoofdstuk met definities komt de ZZP’er niet voor. Wel dat er geheven wordt over inkomsten uit loondienst, winst uit onderneming (WUO) of resultaat uit overig werk (ROW). Loondienst is het in ieder geval niet, dat geldt voor werknemers. Blijven er nog twee over. Tja. Waarschijnlijk kunnen zowel WUO als ROW gelden voor de ZZP’er?

BTW:
BTW wordt geheven aan degenen die deelnemen aan het economisch verkeer. De ondernemer wordt genoemd net als de term natuurlijk persoon. Een ZZP’er zal wel deelnemen aan het economisch verkeer, dat kan als zelfstandige niet anders lijkt mij. Hier echter ook geen definitie.

Overige wetten:

Van privaatrecht, publiekrecht en andere wetten weet ik weinig. Gelukkig studeerde ik vroeger veel op de derde verdieping van de Universiteits Bibliotheek in Groningen. Daar vertoefden, gelukkig, ook vooral de dames van de diverse richtingen van de Rechtsgeleerdheid. Navraag bij enkelen van hen leerde dat ook zij mij niet verder kunnen helpen.

Tja, ik ben nog niet veel opgeschoten. Ikzelf ben in ieder geval geen ZZP’er, ik heb een eenmanszaak dat wel, maar ook 2 personeelsleden. Ik handel juridisch als volgt: R. Haan handelend onder de naam Cicirrus. Hoe doet een ZZP’er dat eigenlijk? In ieder geval heb ik personeel, dus ik ga nat.

Misschien kunt u mij helpen om de term ZZP’er beter te duiden?

Om toch nog even commercieel te eindigen, ook voor de ZZP’er. Wat kunnen wij als Cicirrus-financiële diensten met ZZP’ers?

  • Wij kunnen diensten afnemen van ZZP’ers;
  • Wij kunnen samenwerken met ZZP’ers;
  • Wij kunnen uw boekhouding voeren bij u op de zaak of bij ons op kantoor en/of uw aangiftes inkomstenbelasting en btw verzorgen;
  • Wij kunnen uw hypotheek voor uw eigen woning regelen;
  • Wij kunnen u helpen om zelf te beleggen voor uw pensioen of voor andere doelen.

Aan u de taak om te bepalen of u ZZP’er bent! Neem contact met ons op, stuurt u dan wel even uw fotootje op?